رشد پول یکی از نکات مهم در اقتصاد است. زیرا پایه پولی بانک مرکزی در واقع سکه، اسکناس و اعتبار یعنی سپردههای بانکی است که به منظور استفاده در چرخهی اقتصادی در اختیار بانک مرکزی قرار میگیرد. در واقع رشد آن منجر به تورم میشود.
اگر به عنوان مُسکن جهت کنترل تورم، پایه پولی افزایش یابد در نتیجه میزان ارز کشور و معوقات بانکی افزایش یافته و مشکلات زیادی را برای بانک مرکزی ایجاد خواهد کرد. رشد آن وسیلهای برای تقاضای کالاها و خدمات است.
مطابق جدیدترین آمار بانک مرکزی در دی ماه حدود ۷۰ درصد رشد پول داشتیم. هر چند که در بهمن ماه ۲ درصد کاهش یافت. یعنی با این حساب نقدینگی ۳۲ درصد رشد داشت. اما همچنان نسبت به روند ابتدای سال، عدد بالایی است.
این موضوع نشاندهنده بالا بودن انتظارت تورمی است. اما نقدینگی نسبت به شهریور ۱۴۰۰ یعنی ابتدای دولت سیزدهم ۸.۵ درصد کاهش یافت.
طبق گزارشات روند نزولی برای نقدینگی ماهها ادامه دارد، اما نزولیشدن سرعت رشد پول پس از ماهها صعود، اتفاق جدیدی است. میدانیم که هنوز عددی بالا است اما کاهش آن نکته مثبتی است.
کاهش نقدینگی به واسطه کاهش رشد شبه پول بوده است و روند رشد آن همچنان عامل نگرانکننده و مهمی است.
رابطه افزایش نرخ سود بانکی و کاهش رشد پول در نقدینگی
افزایش نرخ سود سپردهها به عنوان یک ابزار از تبدیل شبه پول به پول جلوگیری کرده و طی عملکرد ماههای پایانی سال ۱۴۰۱ روند صعودی تبدیل پول به شبه پول تا حدودی متوقف شده است.
بنابراین با سیاستگذاری میتوان تصمیمات مهمی برای کنترل رشد پول اتخاذ نمود تا از آوار تورم ناشی از نقدینگی سرگردان بر سر اقتصاد کشور جلوگیری کرد.
جدیدترین مطالب و مقالات آموزشی در زمینه وام، خدمات مالی و حقوقی را در سایت نیازمندیهای مالیچه دنبال کنید.
سایت مالیچه به روزترین آگهیهای خرید و فروش وام